Tervezés

Lakóépületek, irodaházak, csarnokok tervezése

Minden új ingatlan építését egy nagyon alapos felkészülési és tervezési folyamat előz meg.

Leendő családi fészkünket, irodánkat vagy munkahelyünket úgy láthassuk viszont a valóságban, ahogyan azt korábban elképzeltük, ahhoz rengeteg egyeztetésre, papírmunkára, engedélybeszerzésre, várakozásra, nem mellesleg pedig idegeskedésre lesz szükségünk. Aki végigjárta ezeket a lépcsőfokokat, annak bizonyára eszébe jutott már, hogy milyen jó lenne, ha valaki levenné a vállairól ezt az óriási terhet.

Több évtizedes építőipari tapasztalatainknak köszönhetően

  • tisztában vagyunk vele, hogy milyen stresszes folyamat egy új ingatlannak már a megtervezése is;
  • másrészt pedig olyan kiépült és megbízható kapcsolatrendszerrel rendelkezünk, amivel könnyedén meg tudjuk szabadítani önt a háztervezés nehézségeitől.

Vállalkozásunk célja, hogy a leendő ingatlantulajdonosokat megkíméljük életük következő fejezetének kezdetén a háztervezés körülményes és feszült folyamataitól, hogy ők továbbra is zavartalanul a hétköznapi teendőkre, a családra és a munkára tudjanak koncentrálni. Ehhez rendkívül fontos lesz részükről a nyitott kommunikáció, hogy terveiket és igényeiket megosszák velünk, mert csak így tudunk majd olyan házat terveztetni – később pedig akár építeni is –, amiből végül évtizedeken át egy meghitt, harmonikus, praktikus és szerető légkört nyújtó otthon vagy iroda szülessen.

Az igények felmérése során minden apró részlet megismerésére szükségünk lesz, a méretek, az arányok vagy a pontos elrendezés mellett olyan jelentéktelennek tűnő leírásokra is, minthogy mennyire legyen fényes a nappali, milyen távol legyen a fürdő a hálószobáktól, vagy mennyire ragaszkodunk a költséghatékony megoldásokhoz, esetleg a különféle automatizált okosrendszerek kiépítéséhez.

Mindez ugyanis rendkívül fontos ahhoz, hogy átfogó engedélyezési és gépészeti tervek születhessenek, az elképzelt épület pedig végül a valóságban is elkészülhessen, önnek ugyanis csak meg kell osztania velünk az álmait, mi pedig a kész terveket adjuk a kezébe, minden szükséges engedéllyel együtt, hogy már csak a kivitelezésre, avagy az építkezésre kelljen koncentrálnia.

A ház, irada, csarnok tervezés folyamata lépésről-lépésre:

  • Minden tervezés egy alapos megbeszéléssel indul, aminek részeként rögzítjük a megbízó adatait, a leendő telek és épület minden sajátosságát, valamint a különféle elképzeléseket. Erre nemcsak a végleges épület pontos megterveztetése miatt van szükség, hanem azért is, hogy átfogó árajánlatot tudjunk készíteni.
  • Amennyiben az árajánlat megfelelő, egy újabb egyeztetést és esetleges finomhangolást követően megtörténik a tervezési szerződés megkötése, melyben pontosan kikötésre kerülnek a határidők és a fizetési ütemezések is.
  • A szerződés aláírásával elindítjuk a különféle engedélyeztetési és tervezési folyamatokat, majd a vázlatterveket egyeztetjük a megrendelőkkel, érintve az alaprajzokat és a külső látványterveket. Ilyenkor még lehetőség van kisebb módosításokra, hogy elkészülhessen a végleges vázlatterv.
  • A tervezés utolsó lépése, hogy a megrendelő által aláírt tervdokumentáció hivatalosításra és hatósági elfogadtatásra kerül, aminek meglétével elindulhat a tényleges kivitelezés, avagy az építkezés.

 

A tervezést megelőző ötletek, amire jó, ha odafigyelünk :

Telekválasztás

Nagyon sok esetben a telekválasztás az építkezés minden folyamatát, így még a tervezési és engedélyeztetési kötelezettségeket is megelőzi. Nyilvánvalóan nem kötelező, de valóban célszerű a telek megvásárlását mindenek elé helyezni, azonban mégis az építkezésnél foglalkozunk vele, hiszen sokkal szorosabb szálakkal kötődik ehhez a témakörhöz, mint a háztervezés folyamatához.

Bár sokan nem csinálnak belőle túl nagy problémát, a megfelelő telek kiválasztását azonban rendkívül lényeges alaposan átgondolni. Ennek az oka nem más, minthogy nem egy-két évre, hanem évtizedekre, sokan egy emberöltőre választanak maguknak telket, amivel kapcsolatban nem lehet egyetlen szempont például a munkahely közelsége. Ezen felül ugyanis rengeteg dolgot figyelembe kell vennünk, az alábbiakban pedig pontokba gyűjtve össze is szedtük, hogy ezek közül, melyekkel számoljunk feltétlenül!

Az elhelyezkedés

Leendő családi fészkünk telke kapcsán az egyik legfontosabb kritérium alighanem az elhelyezkedés. Mennyit kell majd utaznunk a munkába, milyen távol vannak az óvodák, az iskolák, a tömegközlekedési megállók, a boltok, milyen a közvilágítás, az infrastruktúra? Ezeket a kérdéseket mind-mind tegyük fel magunknak, hiszen olyan alapvető tényezők, melyek elengedhetetlenek a modern életmód fenntartásához, valamint természetesen a maximális kényelemhez. Nyilván tökéleteset soha nem találunk – hiszen nem lehet valami egyszerre csendes és közel például a belvároshoz –, így mindig kompromisszumos megoldásra kell jutnunk, de akkor is igyekezzünk a lehető legtöbbet kihozni az adott helyzetből.

A tájolás

A tájolás ebben az esetben több dolgot jelent, de leginkább azt, hogy a telek milyen környezetben fekszik, és honnan érkezik a beeső napfény. Ha például a napsugarak csak a tervezett ház hátsó felét érik majd, egy rendkívül rideg és fénytelen otthonunk lesz, ami nemcsak az alapvető atmoszférát határozza meg negatívan, hanem a napsugárzásból nyerhető természetes melegítő hatástól is elbúcsúzhatunk miatta. A legjobb, ha egy ház mindig délkeleti, délnyugati vagy déli tájolású, így ehhez válasszunk ideális telket.

A talaj szerkezete

A legtöbb esetben az emberek csak azt nézik egy telek kiválasztásakor, hogy milyen szép és milyen jó helyen van, de nem gondolnak arra, hogy mi lehet a földfelszín alatt. Sokan ugyanis nem tudják, hogy milyen kellemetlenségekkel járhat, ha már az alapásás során derül ki: a leendő házunk alatt egy korabeli illegális szemétlerakó volt, vagy olyan homokos a talaj, hogy kukába kell dobni minden addigi tervet, pláne amennyiben pincét is terveztünk, hiszen ehhez elengedhetetlen egy talajmechanikai vizsgálat a talajvíz szintjének pontos feltérképezése miatt.

A beépíthetőség

Szintén rengetegen hajlamosak figyelmen kívül hagyni, hogy minden településnek saját rendeletei lehetnek azzal kapcsolatban, hogy egy telek milyen beépíthetőséggel rendelkezik. Hiába találtuk meg álmaink telkét, ha az önkormányzat úgy határozott, hogy oda nem építhető barna emeletes ház fakerítéssel. Ha mi viszont éppen ilyent szeretnénk, akkor úszott minden tervünk és álmunk. Természetesen ennél sokkal lényegesebb és hivatalosabb kérdések is vannak ebben a témában, így például rendelet írja elő a legtöbb helyen, hogy építhetünk-e például telekhatárra, vagy mekkora udvart kell hagynunk a ház körül? Ilyen szabályozásokat sok önkormányzat hozhat például esetleges későbbi beruházások miatt, így vásárlás előtt érdeklődjünk erről hivatalos levélben, hogy ezzel is tudjunk tervezni. Érdemes egyébiránt ezt akkor is megtenni, ha nincsenek extra igényeink, hiszen ha felmerül egy esetleges – számunkra még elfogadható – probléma a telek kapcsán, az alkupozícióba helyezhet minket az eladóval szemben.

A közművesítés

Bár itt és most sokadik szempontként szerepel, de a telekválasztás tekintetében a fentiekkel teljesen egyenrangú kitétel, hogy leendő területünkön kielégítő-e a közművesítés? A víz és a villany megléte alapvető fontosságú, de ma már falvakban is az összkomfort részét képezi a szennyvízelvezetés, a vezetékes gáz és az olyan szolgáltatások megléte, mint például a szemétszállítás. A közművesítés hiányosságai rendkívül lényegesek, hiszen amennyiben nincs bevezetve valamelyik, de elérhető a telek közelében, akkor a telepítés költségei minket terhelnek majd, ami sok esetben akár több százezer forintra is rúghat, emiatt pedig szintén jelentős befolyással lehetnek a vételárra.

A szomszédság

Ahogyan a párkapcsolatokban is lakva ismerszik meg az ember, leendő telkünk kapcsán is csak akkor kapunk alaposabb ízelítőt a szomszédságból, miután végérvényesen odaköltöztünk. Túlzás nélkül a szempontok közül ezt a legnehezebb előre felmérni, de mégis érdemes azért még a vásárlás előtt kicsit ismerkedni a helyiekkel és kikérni mások véleményét, miközben nem árt tudomásul venni, hogy a települési sajátosságok rendkívül befolyásolják mindezt. Egy kis falusi közösség például eleve nehezebben fogadja be az idegeneket, pláne a távolról jött új arcokat, mint egy városi közeg, ahol az lakók nincsenek olyan szoros kapcsolatban egymással.

Az értékállóság

Akár haszonélvezeti jelleggel, akár befektetési célzattal építkeznénk, a telek értékállósága minden esetben fontos szempont. Bár nehéz előre megjósolni, hogy egy telek milyen értéket képvisel majd sok-sok év múlva, azonban érdemes figyelni a trendeket, hiszen például egy nagyobb városban a központhoz közeli régiók jellemzően értékesebbek és értékállóbbak, mint a külvárosi részek, ami igaz a falvakra is, ha például a külterületet és a tanyavilágot állítjuk szembe egymással. Egy központ közelében elhelyezkedő lakóház tehát jellemzően magasabb értéket képvisel majd, mint egy rossz megközelítésű, mindentől távol elhelyezkedő, netán ipari létesítmények közelében felépült, egyébként ugyanolyan paraméterekkel rendelkező ingatlan.

94
Megvalósult tervek
11
Építésre váró tervek
5
Folyamatban lévő tervezések
4
Ötletelések , újítások

Keressen minket ha azonnali építőipari segítségre van szüksége!